Over Boereblij

Over Boereblij

IN MEMORIAM MARIËLLE BAKKER

Mariëlle Bakker is de stuwende kracht achter Boereblij, tot zij tijdens duiken door het noodlot wordt getroffen en enkele dagen daarna, op 22 november 2016 komt te overlijden. Mariëlle is dan pas 51 jaar. Familie, vrienden en heel Blaricum verkeren in shock. De energieke, veelzijdige en zeer aanwezige Mariëlle laat een enorme leegte na in het oude dorp van Blaricum.

In liefdevolle herinnering aan Mariëlle Bakker
In liefdevolle herinnering aan Mariëlle Bakker

Over MARIËLLE EN Boereblij

Als Mariëlle in 2001 besluit in de voetsporen van haar vader Kees Bakker te treden en aspergekweker te worden, behoort zij tot de derde generatie aspergekwekers in Blaricum. Ze neemt dit besluit na eerst een studie psychologie en informatica gevolgd te hebben en na een carrière in de ICT/projectmanagement/educatie. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Sindsdien zijn Mariëlle en de asperges van Boereblij een begrip in Blaricum en ver daarbuiten. In de winter staat zij ook haar mannetje en levert zelfgekweekte kerstbomen. Een stoer en veelzijdig mens. Zij en haar team van seizoensmedewerkers op het land en in de winkel vormen het hart van een bijzonder familiebedrijf in het oude dorp van Blaricum.

VOORTZETTING BOEREBLIJ

Na het overlijden van Mariëlle besluiten familie, vrienden en medewerkers van Boereblij, verdrietig maar vastbesloten, om haar prachtige bedrijf in 2017 voort te zetten. Als eerbetoon en een blijvende, levendige herinnering aan alles wat Mariëlle met zo veel liefde en toewijding heeft opgebouwd. Ex-partner van Mariëlle Sacha Knoop keert terug op de boerderij om zijn eerdere werk voor Boereblij en de zorg voor zijn dochters op zich te nemen.

In het voorjaar 2019 wordt besloten de aspergeverkoop in dat jaar een seizoen over te slaan.

Afbeelding hierboven: Het prachtige erfgoed van Mariëlle – De Gooische Tamtam – Nr 6 – Voorjaar 2017

geschiedenis van Boereblij

Rond 1954 starten de families Bakker en Rozendaal met de aspergeteelt in Blaricum. Ze worden aangemoedigd en geïnstrueerd door de toenmalige pastoor Jongerius die zelf aan het experimenteren is met de aspergeteelt. Het is het gesprek van de dag in het dorp, ‘al dat nieuwe gedoe’. Alle begin is moeilijk en telen op een schaduwrijk stuk op de akker aan de Bergweg blijkt geen succes. Kees Bakker en de familie geven het niet op. Er wordt een nieuw veld aangelegd met goede planten uit Limburg. De asperges worden verkocht via de veiling.

In 1962 begint Kees Bakker zijn eigen bedrijf en plant aspergeplanten op het Witzand, de akker aan de Naarderweg. Vanaf 1964 kan hij dan zijn eerste eigen asperges steken en start hij de eerste thuisverkoop aan de Capittenweg 7 in Blaricum. Deze thuisverkoop is de voorloper van Boereblij, zoals we die nu kennen aan de Angerechtsweg 11 in Blaricum.

In de jaren daarna komen de asperges van de akker op de Blaricummer Eng, ook wel De Eng of Warandepark genoemd, langs de Bergweg in Blaricum.

Over de Boereblij website

De informatie op deze website is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Aan de informatie op deze website kunnen echter geen rechten ontleend worden. Door de site te bezoeken, gaat de bezoeker akkoord met het gebruik van cookies, als deze nodig zijn voor de werking en het gebruik van functionaliteiten op de website en voor het volgen van verkeersgegevens.

Als u teksten wilt overnemen van deze website, stel ons dan eerst op de hoogte en doe dit altijd met bronvermelding ‘Bron: www.boereblij.nl’.

De website is gebouwd met WordPress door Omnia Interactive in Blaricum.

2019

In 2019 werd besloten het aspergeseizoen over te slaan. De afgelopen twee jaar daarvoor beleefde Boereblij prachtige seizoenen met een geweldig team, waaronder de vrijwilligers die vele uren hebben opgeofferd. Desondanks lukte het niet een reserve op te bouwen om de toekomst van de aspergeteelt veilig te stellen.

Sacha Knoop en zijn team beraden zich op een oplossing en op de toekomst.

Met dank aan alle steun die u heeft gegeven.

2020 – heden

In 2020 hervat Boereblij de verkoop van asperges, in samenwerking met Martens Asperges uit het Limburgse Tienray, om zo de continuïteit van de verkoop te kunnen waarborgen.

2021

Dit jaar planten we een nieuwe akker aan van circa 1,5 hectare, zodat wij over 2 jaar weer meer eigen Blaricumse asperges hebben. 

2023-2024

Boereblij gaat na 42 jaar de Angerechtsweg verlaten. Met een geweldig en alsmaar veranderend team hebben we jarenlang met veel liefde gebruik gemaakt van deze prachtige locatie.

Na inmiddels vier generaties aspergekwekers in Blaricum kan en mag de meer dan 70-jarige traditie van asperges in Blaricum natuurlijk niet verloren gaan. Daarom verhuizen wij met de asperges naar de boerderij van Willem van den Hazel en kunnen onze klanten ook in 2024 blijven genieten van al onze verse producten.

We hopen jullie in het voorjaar 2024 allemaal weer te zien bij Oerboer Willem op de Eemnesserweg 15 in Blaricum.